Επαναφέρουμε το θέμα των κλεμμένων από την Μονή Δαφνίου



Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Όλους
Ένα όραμα για ένα #HaidariGiaOlous
Η πρότασή μας για τη διεκδίκηση της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιοτήτων στον φυσικό τους χώρο, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 20:30


Γράφει ο Βασίλης Τσίτσος
Επικεφαλής του συνδυασμού "Πολίτες Σε Δράση"- Δημοτικός Σύμβουλος Χαϊδαρίου

Η διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι απλώς επιθυμητή, αλλά ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία ενός τόπου. 

Το Χαϊδάρι, μία περιοχή με βαθιές ρίζες στην ιστορία και τον πολιτισμό, φιλοξενεί σπουδαία αρχαιολογικά αριστουργήματα όπως η Μονή Δαφνίου με τον ναό του Δαφναίου Απόλλωνα, η Αρχαία Ιερά Οδός, το Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία και το Παλατάκι και πρέπει να αναδειχθεί ως κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός.

Ωστόσο, η πολιτιστική κληρονομιά του Χαϊδαρίου δεν περιορίζεται σε αυτά τα μνημεία. 

Με το Μπλοκ 15 να αποτελεί σύμβολο της αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού, η περιοχή εμπλουτίζεται με μια πολυσύνθετη ιστορική μνήμη και πολιτιστική ποικιλομορφία.

Το Μπλοκ 15

Κορυφαία ανάμεσα σε αυτά τα πολιτιστικά μνημεία είναι η Μονή Δαφνίου, η οποία ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Η Μονή είναι παγκοσμίως γνωστή για τα εξαιρετικά ψηφιδωτά της, θεωρούμενα από τα κορυφαία δείγματα βυζαντινής τέχνης, που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Χριστού και των Αγίων, αποκαλύπτοντας την πλούσια θρησκευτική και καλλιτεχνική κληρονομιά της εποχής.

Παρά την λαμπρή ιστορία της, η Μονή Δαφνίου έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές και λεηλασίες, με τα κλεμμένα αρχαία αντικείμενα όπως οι μαρμάρινοι ιωνικοί κίονες, τα κιονόκρανα  και οι γυάλινες ψηφίδες, να βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Λεηλασία άνευ προηγουμένου και στην Μονή Δαφνίου


Οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για την προστασία και ανάδειξη αυτού του πολιτιστικού πλούτου. 

Ως πρώτο βήμα, η πρότασή μας για τη διεκδίκηση της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιοτήτων στον φυσικό τους χώρο, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 20:30.

Ας συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας, αποφεύγοντας κάθε είδους σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις, για να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αυτόν τον πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό. Αυτός είναι ένας κοινός στόχος που πρέπει να μας ενώσει και να μας κινητοποιήσει ΟΛΟΥΣ.

Αυτόςείναι ένας στόχοςπου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του οράματός μας να δημιουργήσουμε ένα Χαϊδάρι για Όλους, όπου ο σεβασμός στον άνθρωπο, τη φύση και τα ζώα, μαζί με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, να αποτελούν πρωταρχικές αξίες για όλους.

Μπορείτε ΕΔΩ να διαβάσετε ένα ιστορικό για την Μονή Δαφνίου και τις κλοπές από τον λόρδο Έλγιν

Comments

Popular posts from this blog

Άλλαξε ο Ντηνιακός και φόρεσε ο Σελέκος τα ρούχα του αλλιώς...

Καλώς ορίσατε στο δικό σας Χαϊδάρι Για Όλους

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Διαπαραταξιακη Επιτροπή στον Αθλητισμό